Co to za ptak?
14 lis 2017
Comments are off for this post
Listopadowe szarości, o grzybach pewnie już myśli niewiele osób, a jednak na martwych drzewach można zobaczyć piękne okazy. Okres bezlistny sprzyja owocowaniu boczniaków. Tych, co kupujemy w sklepie na styropianowej tacce. W lesie na martwym drewnie można się dodatkowo nacieszyć ich wyglądem. Całe ławice, niczym ostrygi porastają martwe pnie. W deszczu wyglądały jak prawdziwe muszle wyciągnięte z Atlantyku. Sam grzyb uchodzi za bardzo zdrowy, zawiera znaczne ilości kwasu foliowego i ma właściwości obniżające cholesterol. Ciekawe ile trzeba ich zjeść aby obniżyć sobie cholesterol na dobre.
Realizacja: Ideacto w oparciu o projekt stworzony przez Opcom sp. z o.o. S.K.A.
Na jakich drzewach najczęściej rosną boczniaki (poza tym, że na liściastych)?
A co do obniżania cholesterolu na dobre, nie wiem ile potrzeba boczniaków, ale trujący wystarczy jeden.
Na topolach, brzozach, czasem bukach, grabach i ponoć na orzechu włoskim jak podają różne źródła. Fotografowałem na pniu topoli. No to trzeba uważać z cholesterolem chyba
Zatem na grzyby!