Dbaj o bociany – blog przyrodniczy Krzysztofa Koniecznego

piątek

12

Wrzesień

2014

0

Magia, faliczne kształty i zapach padliny

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

To dobry moment, aby odnaleźć coś tak niesamowitego. Niesamowitego, bo kształt, niesamowitego bo ładne, niesamowitego bo śmierdzące niesamowicie, niesamowitego bo ciekawe, niesamowitego bo wokół zabobony, mity i …fakt, że można to zjeść! W zasadzie nie można, bo chronione! Niesamowite!

Sromotnik bezwstydny Phallus impudicus – grzyb, który wyrasta z czarciego jaja!!! Jest najszybciej rosnącym grzybem świata – nawet 5 mm/minutę. Zieloną warstwę zarodnikującą zjadają muchy i rozsiewają w lesie. Zwabia je zapachem padliny, choć zapach sromotnika ma jakiś większy urok. Francuzi dodają go do sałatek, ale to Francuzi i wykwintna kuchnia! Jedzą go też Niemcy, ale nie wiem on pasuje do Wursta? Niemcy dodają go do kiełbasy… („Kończita Wursta panowie?”). W Polsce smażono go niegdyś w postaci „nierozkwitniętych” jaj. Zjadają go też ślimaki, te bezdomne, czasem żuki z rodzaju Geotrupes. Zabobon mówi, że afrodyzjak, afrodyzjak mówi, że to jednak zabobon!

Dla mnie to organizm z obcej planety, który przez dziurkę w wierzchołku patrzy, co my na tej Ziemi porabiamy. Biegnijcie do lasu i nosem, nosem go odszukajcie J.

Krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


7 + dwa =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Realizacja: Ideacto w oparciu o projekt stworzony przez Opcom sp. z o.o. S.K.A.