Magia, faliczne kształty i zapach padliny
To dobry moment, aby odnaleźć coś tak niesamowitego. Niesamowitego, bo kształt, niesamowitego bo ładne, niesamowitego bo śmierdzące niesamowicie, niesamowitego bo ciekawe, niesamowitego bo wokół zabobony, mity i …fakt, że można to zjeść! W zasadzie nie można, bo chronione! Niesamowite!
Sromotnik bezwstydny Phallus impudicus – grzyb, który wyrasta z czarciego jaja!!! Jest najszybciej rosnącym grzybem świata – nawet 5 mm/minutę. Zieloną warstwę zarodnikującą zjadają muchy i rozsiewają w lesie. Zwabia je zapachem padliny, choć zapach sromotnika ma jakiś większy urok. Francuzi dodają go do sałatek, ale to Francuzi i wykwintna kuchnia! Jedzą go też Niemcy, ale nie wiem on pasuje do Wursta? Niemcy dodają go do kiełbasy… („Kończita Wursta panowie?”). W Polsce smażono go niegdyś w postaci „nierozkwitniętych” jaj. Zjadają go też ślimaki, te bezdomne, czasem żuki z rodzaju Geotrupes. Zabobon mówi, że afrodyzjak, afrodyzjak mówi, że to jednak zabobon!
Dla mnie to organizm z obcej planety, który przez dziurkę w wierzchołku patrzy, co my na tej Ziemi porabiamy. Biegnijcie do lasu i nosem, nosem go odszukajcie J.