Psianka
Psianka słodkogórz Solanum dulcamara – to trująca roślina naszych podmokłych zarośli, brzegów zbiorników wodnych i olsów. Teraz zimą przepięknie kontrastują czerwone owoce z szarym krajobrazem. Te małe, szkarłatne bombki mimo, że piękne nie nadają się do jedzenia! Są trujące i zawierają wiele trucizn: solaninę, solaceinę, solaneinę, dulkamarynę i dulkarynę. Słodko-gorzka (dulcamara) roślinka jest bardzo niebezpieczna. Trzeba mocno uważać na dzieci, aby w przypływie miłości do owoców leśnych nie najadały się psianek, zwłaszcza tych niedojrzałych. Ta roślina, jeśli znajduje się w sianie, czy kiszonce dla zwierząt gospodarskich powoduje, że cała karma nie nadaje się do spożycia! Krowa po zjedzeniu psianki zaczyna chwiać się na nogach i jest oszołomiona. Może dość do uszkodzenia nerek. Obserwujmy, ale nie jedzmy. Przy okazji – ziemniaki, pomidory, papryka pochodzą z tej samej rodziny psiankowatych (Solanaceae L.) i niektóre ich części też mogą nam zaszkodzić, np. owoce ziemniaka!